Practice Question Set on Quantitative Aptitude for SBI PO #Studymaterials #Practicequestion #SBI

Spread the love

Practice Question Set on Quantitative Aptitude for SBI PO #Studymaterials #Practicequestion #SBI

Study Materials

Q1. If the last divisor is 75 and the quotient are 3, 1, 1 and 3 respectively, in finding the HCF of two numbers by the method of division , then those two numbers are

a)500,1875
b)425,1675
c)525,1875
d)525,1575
e)575,1875

Answer: c

Q2. The greatest number of the three digits which when added to 45 is exactly divisible by 6, 8, 12 is

a)963
b)987
c)984
d)980
e )1077

Answer: b

Q3. 3/5 Part of kerosene tin is filled . If 6 bottles are taken out of it and 3 bottles are filled again, then half the tin is full .What is the capacity of the tin? (in bottles )

a)20
b)30
c)45
d)50
e)40

Answer: b

Q4. If the product of the two numbers is 5 and one of the number is 3/2 , then what will be the sum of the members?

a)4 1/2
b)6 1/2
c) 4 5/6
d)9
e)4 2/3

Answer: c

Q5. Which of the following fractions is the greatest?

a)219/337
b)221/335
c)217/339
d)215/341
e) 222/339

Answer: b

Q6. A man spends 1/7 of his salary on the food and 1/2 of the remaining on the entertainment. He is still left with Rs 600. How much does he spend on entertainment ?

a)Rs 600
b)Rs 450
c)Rs 300
d)Rs 700
e)Rs 500

Answer: c

Q7 . ? (67.6/ ?) = 0.26
put x for (?) and solve….

a)x=500
b)x=1000
c)x=100

Answer: b

Q8. ? (98) – ? (50) =? * ? (2)

a)1
b)2
c)3
d)4

Answer: b

Q9. Express the Number 51 as the difference of the square of the two numbers. (using the formula)

a)(26 *26) –(25*25)
b)(25*25) –(26*26)
c)(26*25)-(25*26)
d)(26*26)+(25*25)

Answer: a

What approximate value should come in place of the question mark(?) in the following questions:

Q10. 139 % of 459 + 5 1/2 of 384 = ?

a)2800
b)2400
c)2300
d)2200

Answer: a

Q11. ? (2000) * 0.7 = whole square of (?)

a)? (31) or 5.56
b) ? (32) or 5.26
c) ? (35)
d) ? (37)

Answer: a

Q12. ? % of 8999 + 599/3 = 26300

a)210
b)290
c)280
d)260

Answer: b

Q13. 3.9 % 99 + 4/9 of 700 = 40 % of ?

a)554
b)893
c)232
d)790

Answer: d

Find the missing number :

Q14. 8/7 * 7/12 divide by ? = 4/9

a)2/3
b)3/2
c)2/9
d)9/2
e)1/3

Answer: b

Q15. If a * b =a + b + ? (ab) , then 6 * 24 is equal to

a) 41
b) 43
c) 44
d)45

Answer: b

Q16. Find the value of (45* 45* 45)-(65 * 65* 65) + (20* 20* 20)

a)-175500
b)165500
c)0
d)-174500
e)-140055

Answer: a

Q17. (0.538* 0.538 – 0.462* 0.462)/ 1 – 0.924 = ?

a)2
b)1.08
c)0.076
d)0.987
e)1

Answer: e

Q18. What should come in place of the (?) mark ?
?/24 = 72/? (?)

a)12
b)16
c)114
d)144
e) None of these

Answer: d

Q19. If the given interchanges are made in signs and numbers , which one of the four equation would be correct ?

Given interchanges : signs * and divide , numbers 4 and 9

a)94 * 7 divide 47 = 329
b)47 * 9 divide 94 = 18
c)4 * 7 divide 97 = 324
d)None

Answer: c

Q20. ? % of 6147 = 2 1/2 * 245.76

a) 16
b) 10
c) 18
d) 20

Answer: b

Following (A) to (H) are combinations of an operation and the operand:
(A) means divide by 3 (B) means * 3 (C)means -3
(D)means + 3 (E)means divide by 2 (F)means * 2
(G)means -2 (H)means +2

You have been given one or more of these as answer choices for the following questions .Select the appropriate choice to replace the question mark in the equations.

Q21. 42 * 21 -12 ? = 880

a)A
b)F
c)G
d)D
e)None of these

Answer: e

Q22. 36 + 12 ? = 48

a)A Followed by D
b)B Followed by G
c) A Followed by B
d)F Followed by H
e)None of these

Answer: c

Q23. 48 ? + 12 * 4 =80

a)E followed by B
b)D followed by A
c)B followed by F
d)F followed by A
e) None of these

Answer: d

Q24. 18 * 3 divide 2 + 3 <27 ?

a) D followed by G
b) A followed by G
c) D followed by H
d) D followed by A
e) None of these

Answer: c

Q25. (48+ 9) divide 19 * 2 =12 ?

a)B followed by E
b)A followed by H
c)A followed by D
d)C followed by A
e) None of these

Answer: b


Comments are closed.